Detectiemethoden voor lekkage

Lekkages zijn vaak met het blote oog niet of nauwelijks waar te nemen, omdat ze te klein zijn of verstopt zitten onder de vloer of in een muur van uw woning. Lekdetectie bedrijven maken gebruik van verschillende, geavanceerde detectiemethoden voor het schadevrij opsporen van de oorsprong en de aard van ieder lek. Dankzij deze methoden is het niet nodig om te hakken en breken en zijn daarom ook herstelwerkzaamheden onnodig.

Iedere lekkage is uniek en vereist een andere aanpak. Vaak wordt een combinatie gemaakt van bepaalde detectiemethoden. De expert zal beslissen welke detectiemethoden er in uw situatie zullen worden ingezet.

Gasdetectie

GaslekdetectieBij de detectie van een gaslek wordt een ‘snuffelaar’ gebruikt, een apparaatje dat de concentratie van gas in de lucht meet en vaststelt waar het gas vandaan komt. Lees meer over gasdetectie »

Camera inspectie

camera_detectie
Bij camera inspectie wordt een kleine camera met wendbare kop gebuikt in leidingen of bij lekkages op moeilijk bereikbare plaatsen. De camera zendt beelden uit naar een beeldscherm en maakt foto’s van de lekkage.Lees meer over camera inspectie »

Kleurstoftechniek

KleurstofTechniek_Water
Door een kleurstof in poedervorm toe te voegen aan water en dit water vervolgens te volgen door een leiding of over het dak, wordt snel bij benadering duidelijk op welk punt er sprake is van lekkage. Hier wordt de kleurstof immers teruggevonden.
Lees meer over de kleurstoftechniek »

Lokalisatormethode

Lokalisatormethode
De lokalisatormethode brengt leidingwerk exact in kaart door het creëren van een magnetisch veld. Hak- en breekwerk wordt hierdoor onnodig.
Lees meer over de lokalisatormethode »

Drukmeting

WaterDrukmeting
Door steeds een bepaald deel van een leiding onder druk te zetten wordt bepaald of en waar er sprake is van lekkage. Op dat punt treedt immers drukverlies op. Door steeds kleine delen van de leiding te onderzoeken wordt naar het lek toegewerkt.
Lees meer over de drukmeting »

Ultrasoon detectie

Ultrasoon
Ultrasone lekdetectie werkt met behulp van ultrasone geluidsgolven die vanuit de woning naar buiten worden uitgezonden. Een sterker geluid op een bepaalde plaats is aanduiding voor lekkage bij bijvoorbeeld kozijnen of rubbers.
Lees meer over ultrasoon detectie »

Thermografie

Thermografie
Thermografie of infrarood maakt warmtebeelden met behulp van een infraroodcamera. Hierdoor wordt warm of koud water buiten een leiding zichtbaar zonder te hoeven hakken of breken.
Lees meer over thermografie »

Rookdetectie

Rookdetectie
Bij de rookproef wordt rook in leidingen en rioolbuizen of onder dakbedekking geblazen. Waar de rook ontsnapt en zichtbaar wordt, bevindt zich een lek.
Lees meer over rookdetectie »

Traceergastechniek

Traceergastechniek
Leidingen worden bij deze methode onder druk gezet met een speciaal lekgas. Vervolgens wordt met speciale traceergas apparatuur opgespoord of er ergens gas uit de leiding lekt: dit drukverlies duidt op lekkage. Met de traceergastechniek wordt zelfs de kleinste lekkage opgespoord.
Lees meer over de traceergastechniek »

Vochtmeting

vochtmeting
Met behulp van een vochtmeter wordt gezocht naar een hogere concentratie vocht in materialen als hout, gips en steen. Een hogere vochtwaarde duidt op lekkage.
Lees meer over de vochtmeting »

Akoestisch onderzoek

Lekkage
Lekkages maken een ruisend geluid. Door te luisteren met een stethoscoop of microfoon weet men of er wel of niet sprake is van een lek. Akoestisch onderzoek wordt voornamelijk gebruikt voor het opsporen van waterleiding- en CV lekkages
Lees meer over akoestisch onderzoek »

Dataloggertechniek

Datalogger_lekdetectie
Door het registeren van verschillende data, waaronder temperatuur en luchtvochtigheid, helpt de dataloggertechniek bij het opsporen van oorzaken van vochtplekken, schimmels en energieverlies.
Lees meer over de dataloggertechniek »

Leaktracktechniek

leaktrack
Water geleidt elektriciteit. Bij de leaktracktechniek wordt het wateroppervlak onder stroom gezet. Waar stroom weglekt naar de aarde, bevindt zich een lek. Omdat het water niet hoeft te worden weggepompt is de leaktracktechniek ideaal voor het opsporen van vijver- en zwembadlekkages.
Lees meer over de leaktracktechniek »