Kleurstof techniek

polaroid_kleurstof-techniek
De kleurstof techniek is een efficiënte manier om lekkages op te sporen in bijvoorbeeld afvoerleidingen. Aan het water wordt een kleurstof in poedervorm toegevoegd, die oplost in het water. Waar de kleur buiten de leidingen zichtbaar wordt, bevindt zich een lek. Door te werken met verschillende kleuren voor verschillende leidingen, wordt al snel duidelijk in welke leiding de lekkage zit. Dit scheelt aanzienlijk veel sloopwerkzaamheden!

Ook voor het opsporen van lekkages op platte daken wordt de kleurstof techniek vaak gebruikt. Door kleurstof aan te brengen op de dakbedekking en te wachten tot de kleurstof, bijvoorbeeld door regenwater, wordt weggespoeld, zal snel duidelijk worden of er sprake is van lekkage en op welke plaats. Het lek bevindt zich dan waar de kleurstof wordt teruggevonden.

De kleurstof techniek geeft bij benadering aan op welke plaats er sprake is van lekkage en wordt daarom vaak toegepast in combinatie met andere detectiemethoden, zoals een endoscopie.

UV-luminaat

Een bijzondere vorm van kleurstof techniek is UV-luminaat: een onzichtbare kleurstof die alleen kan worden waargenomen met behulp van een UV-lamp. Het duurt echter een aantal dagen voordat deze kleurstof zichtbaar wordt, daarom is bij UV-luminaat altijd een vervolgonderzoek nodig.

Kleurstof techniek

Door een kleurstof in poedervorm toe te voegen aan water en dit water vervolgens te volgen door een leiding of over het dak, wordt snel bij benadering duidelijk op welk punt er sprake is van lekkage. Hier wordt de kleurstof immers teruggevonden. De kleurstoftechniek wordt vaak gebruikt in combinatie met andere detectiemethoden en is geschikt voor:

  • Leidinglekkage
  • Lekkage plat dak