Leaktracktechniekpolaroid_leaktrack-techniek

Het opsporen van lekkages in een vijver of zwembad gebeurt door middel van de leaktracktechniek. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van het feit dat water elektriciteit geleidt. Op het wateroppervlak wordt een speciale drijver met een stroomdraad geplaatst. De drijver zendt een stroomveld uit dat het hele wateroppervlak bedekt. Op de plekken waar de stroom naar de aarde trekt, is sprake van een lek. De lekdetectie expert scant het wateroppervlak met een zogenaamde ‘impulsstroomgenerator’, een ontvanger aan een lange reiker. Deze signaleert het weglekken van elektriciteit naar de aarde en geeft dit aan aan de hand van een pieptoon. Hierdoor weet de expert precies waar het lek zich bevindt.

Behoud van water

Het bijzondere aan de leaktracktechniek is dat er zonder graafwerkzaamheden gezocht kan worden naar de oorsprong van een zwembad- of vijverlekkage. Zelfs het water wordt behouden: het zwembad of de vijver hoeft niet te worden leeggepompt! Dit scheelt u aanzienlijk veel herstelkosten. De leaktracktechniek wordt vaak toegepast in combinatie met een camera inspectie of de zogenaamde drukproef.

Leaktracktechniek

Water geleidt elektriciteit. Bij de leaktracktechniek wordt het wateroppervlak onder stroom gezet. Waar stroom weglekt naar de aarde, bevindt zich een lek. Omdat het water niet hoeft te worden weggepompt is de leaktracktechniek ideaal voor het opsporen van:

  • Vijverlekkages
  • Zwembadlekkages