LokalisatormethodePolaroids-lokalisatormethode

Als er sprake is van lekkage onder de vloer of grond maar het onduidelijk is waar de leidingen precies lopen, biedt de lokalisatormethode uitkomst. Deze methode maakt de locatie van leidingen zichtbaar door het creëren van een elektrisch veld.

Op het zichtbare uiteinde van een leiding wordt een speciale klem geplaatst, die verbonden is met een zender. Vervolgens wordt er een stroomkring opgezet en ontstaat er een elektrisch veld. Via de klem wordt een elektrisch signaal door de leiding verzonden. De leidingen werken als geleider voor de stroom, de ontvanger pikt het signaal op. Zo wordt het precies duidelijk waar en hoe de leiding loopt.

Lekkages binnen- en buitenshuis

De leidinglokalisator is heel sterk, daarom is deze methode geschikt voor toepassingen zowel binnen- als buitenshuis. De diepte van de leidingen heeft geen invloed op de werking van het apparaat. Daarnaast is de lokalisatormethode ook geschikt voor grotere oppervlakten, zoals een industrieterrein. De methode wordt vaak gecombineerd met een traceergasdetectie: als eenmaal duidelijk is hoe de leidingen lopen, kan met behulp van een speciaal gas worden achterhaald waar de leiding lek is.

Lokalisatormethode

De lokalisatormethode brengt leidingwerk exact in kaart door het creëren van een magnetisch veld. Hak- en breekwerk wordt hierdoor onnodig. De methode wordt vaak gecombineerd in combinatie met traceergasdetectie voor het opsporen van de volgende lekkages:

  • Lekkage koperen leiding
  • Lekkage stalen leiding