Rookdetectiepolaroid_rook-detectie

Rookdetectie of de zogenaamde ‘rookproef’ wordt ingezet bij het opsporen van onder andere dak- en rioollekkages. Een rookgasapparaat blaast speciale rook in de rioolbuizen of onder de dakbedekking. Als er sprake is van lekkage zal dit zichtbaar worden door de rook die op deze plek uit de constructie ontsnapt.

Als rookdetectie wordt ingezet voor het opsporen van lekkages in platte daken, wordt er een klein gaatje gemaakt in de kunststof of bitumen dakbedekking. Hierdoor komt de rook echt ónder de dakbedekking terecht. Door de druk zal de rook de kortste weg naar buiten zoeken en rookpluimpjes vormen op plekken waar de dakbedekking lekt of niet goed is gemonteerd. Op deze plekken kan immers ook water naar binnen!

Rookproef bij stankoverlast

Stankoverlast in woningen wordt in vrijwel alle gevallen veroorzaakt door scheurtjes of breukjes in een rioolbuis. Deze zijn met het blote oog nauwelijks waar te nemen, maar zijn gemakkelijk op te sporen door middel van de rookproef. Door het blazen van rook in het rioleringsstelsel is eenvoudig te zien waar de rook ontsnapt en waar de lekkage zit. De expert kan dan op precies de juiste plaats de leiding herstellen of vervangen.

Rookdetectie

Bij de rookproef wordt rook in leidingen en rioolbuizen of onder dakbedekking geblazen. Waar de rook ontsnapt en zichtbaar wordt, bevindt zich een lek. Wordt voornamelijk ingezet voor het opsporen van:

  • Afvoerlekkage
  • Lekkage riolering
  • Vloerverwarming lekkage
  • Daklekkage (platte daken)
  • Zwembadlekkage
  • Vijverlekkage