Lekkages herkennen

Bij lekkage stroomt water door een opening (gat) naar buiten op een plek waar dit niet zou moeten gebeuren. Lekkages beginnen in de meeste gevallen klein en onopvallend, of zelfs geheel buiten zicht. Vaak is er op het moment dat u het lek opmerkt al ernstige schade ontstaan. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op symptomen van lekkage. Op die manier houdt u de schade beperkt!

Symptomen

Algemene kenmerken van vochtoverlast door lekkage zijn:

  • een muffe en bedompte geur
  • loslatend behang of stucwerk
  • vocht- en schimmelplekken
  • algen op muur
  • zilvervisjes, rioolvliegjes en/of pissebedden

Het verschilt echter per soort lekkage hoe het probleem zich uit. Hieronder geven we daarom kort weer hoe u water-, riool- en gaslekkages kunt herkennen.

Symptomen waterlekkage

waterlekkageWaterlekkage uit zich, zoals de naam al aangeeft, door water dat zich ergens bevindt waar het niet hoort. Er zijn veel verschillende soorten waterlekkages die zich allemaal op een andere manier presenteren. Zo is lekkage in de badkamer vaak makkelijk te herkennen aan een natte vloer na een bad of douche. Een leidinglekkage zit vaak verstopt achter een muur of onder de vloer. Op een gegeven moment ontstaan er vocht- en schimmelplekken en laat stucwerk of behang plotseling los. Lees hier meer over het herkennen van waterlekkage »

 

Symptomen rioollekkage

rioollekkageEen lekkend riool kenmerkt zich vrijwel altijd door een vieze rioolstank in huis. Deze stank ontstaat door kleine scheurtjes of breukjes in een rioolbuis, waardoor de rioollucht uit de buis kan ontsnappen. In veel gevallen lekt er daarnaast ook vuil rioolwater naar buiten, soms met drab uit het riool. Dit is een ideale voedingsbodem voor rioolvliegjes, die normaal gesproken in de riolering leven en die bij lekkage naar buiten ontsnappen. Deze vliegjes zijn daarom ook een aanwijzing voor een lek. Lees hier meer over het herkennen van rioollekkage »

 

Symptomen gaslekkage

gaslekkageAardgas is van zichzelf reukloos. Er wordt echter een bepaald geurstofje aan het aardgas toegevoegd, waardoor de bekende ‘gaslucht’ ontstaat. Dit is belangrijk, want gas is onzichtbaar en een gaslek is dus alleen aan de geur te herkennen! Gaslekkage kan erg gevaarlijk zijn, het is dan ook belangrijk om meteen een melding te maken van een onverklaarbare gaslucht in huis. Lees hier meer over het herkennen van gaslekkage »

 

Een onbehandeld lek kan voor grote problemen zorgen. Daarom is het van belang om lekkages snel te herkennen en meteen in actie te komen. Vermoedt u dat er sprake is van riool-, gas- of waterlekkage? Neem dan contact met ons op. We brengen u snel in contact met de expert die actief is bij u in de buurt.