Wat is een gaslek?

gaslekkageAardgas is een fossiele brandstof en is verantwoordelijk voor ongeveer 64% van de elektriciteit in Nederland. Via een uitgebreid leidingnetwerk wordt het gas verspreid over alle woningen die bij het gasnetwerk zijn aangesloten. Zolang het aardgas in deze leidingen blijft zitten is het veilig om te gebruiken. Kan het gas echter uit de leiding ontsnappen, bijvoorbeeld door lekkage, dan ontstaat er kans op ontploffing en verstikking. Omdat gas van nature kleur- en geurloos is, wordt er een bepaald geurstofje toegevoegd. Daardoor ruikt u het meteen als er sprake is van een gaslek.

Wat te doen bij gaslucht in huis

Omdat gaslekkage erg gevaarlijk kan zijn, is het belangrijk dat u erg alert bent op de symptomen hiervan. Ruikt u een gaslucht in of om het huis? Neem dan direct de volgende maatregelen:

  • open alle ramen en deuren
  • sluit de hoofdkraan in de meterkast
  • gebruik geen vuur en steek geen sigaret op: ook het vonkje van een lichtschakelaar, afzuigkap, mobieltje of deurbel kan gas al doen ontploffen.

Ruikt u een gaslucht bij uw gasfornuis, geiser, CV ketel of gaskachel? Dan is er waarschijnlijk een slechte of verouderde aansluiting van de gasleiding op een gasfornuis, geiser of gaskachel. Vooral in huizen met een verouderde gasinstallatie is er een vergrote kans op gaslekkage. Gas is zeer explosief, houd daarom altijd rekening met de kans op verstikking of ontploffing en wees extra alert op een gaslucht in de hal, het portiek of de meterkast. Vertrouwt u het niet? Bel dan altijd het Nationale Storingsnummer 0800 – 9009. In alle andere gevallen verbinden we u graag door met de erkende lekdetectie specialist in uw regio, aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen!

Let op: voor gaslekkage schakelen wij een specialist uit de regio in om het lek voor u te lokaliseren. Dit valt niet onder onze reguliere lekdetectiedienstverlening. Het is mogelijk dat er voorrijkosten in rekening worden gebracht.