Hoe duur is lekdetectie?

Wat de kosten voor lekdetectie zijn is een veelgestelde vraag. Vanwege de geavanceerde apparatuur verwacht men, begrijpelijk, een zeer hoog kostenplaatje. Niets is echter minder waar! Verzekeraars zijn voorstander van het inzetten van lekdetectie, juist omdat er dankzij deze technieken amper sloop- en herstelwerkzaamheden komen kijken bij het opsporen en herstellen van een lek. Het inschakelen van een lekdetectiebedrijf kost u in veel gevallen dan ook helemaal niets: bijna altijd wordt dit geheel vergoed vanuit uw opstalverzekering.

Vergoeding vanuit uw opstalverzekering

Vrijwel iedere woningeigenaar heeft een opstalverzekering, omdat dit door veel hypotheekverstrekkers en financiers verplicht wordt gesteld. De opstalverzekering dekt schade aan goederen die vastzitten in en aan het pand, waaronder leidingen, centrale verwarming, sanitair, schuren en tuinhuisjes. Tegen waterschade bent u dan ook in de meeste gevallen verzekerd en de kosten van een lekdetectie zullen doorgaans worden vergoed.

Overzichtelijk meetrapport voor u en uw verzekeraar

Om te beoordelen of u de schade aan uw woning kunt verhalen, is het in de meeste gevallen vereist om een meetrapport te laten opstellen voor uw verzekeraar. Hierin legt de lekdetectie expert zijn waarnemingen vast door middel van foto’s en worden de precieze locatie en de oorzaak van het lek vermeld, evenals de ingezette detectiemethoden.

In bepaalde gevallen zal uw verzekeringsmaatschappij een eigen expert naar u toesturen om de schade op te nemen en te bekijken wat er voor vergoeding in aanmerking komt en wat niet. Deze expert zal dan bijvoorbeeld vaststellen of er wel of niet sprake was van een onvoorziene omstandigheid of slecht onderhoud: factoren die uitsluiting van vergoeding kunnen betekenen.

De dekking en afhandeling van lekkage verschilt per verzekeraar, daarom is het altijd verstandig om contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij of om zelf u polis te raadplegen. Uiteraard kunt u uw vragen ook stellen aan de bedrijven die bij ons netwerk zijn aangesloten.